Ugrás a tartalomra

Tájékoztató a 2024. évi helyi adófizetési kötelezettségekről és adószámla-kivonatról

2024. március 04. hétfő
Figyelem, határidő!
Tájékoztató a 2024. évi helyi adófizetési kötelezettségekről és adószámla-kivonatról

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatal Adóügyi Irodája 2024. március elején küldte meg az adózók részére (elektronikus és postai úton) az értesítéseket, amelyek a 2024. évre vonatkozó helyiadó-fizetési kötelezettség teljesítésével kapcsolatosan adnak tájékoztatást.

A helyi adók (építmény- és telekadó, valamint magánszemély kommunális adója) első fél évre esedékes összegeit 2024. március 18. napjáig, míg a II. fél évre esedékes összegeit 2024. szeptember 16. napjáig fizethetik meg pótlékmentesen.

A kiküldésre került adószámla-kivonat az önkormányzati adóhatóság által vezetett, az adózói fizetési kötelezettség, valamint az azokkal összefüggő pénzforgalom tételes, illetve egyenlegszintű kimutatására szolgál a helyiadó-fizetési kötelezettséget érintően, valamint az 1000 forintot meghaladó fizetési kötelezettségeket, lejárt esedékességű tartozásokat tartalmazza.

Fontos változás! A gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat 2021. január 1. napjától a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) látja el, ezért a 2024. évi gépjárműadó-fizetési kötelezettségekről a NAV értesíti az adózókat. A befizetéseket a NAV által megjelölt számlaszámokra kell teljesíteni. (Figyelem! Idéntől április 15-ig egy összegben kell megfizetni a gépjárműadót!)

Az önkormányzati adóhatóság által nyilvántartott adót, fizetési kötelezettséget az adózónak adónként, kötelezettségenként az egyenlegértesítőben megadott számlákra és számlaszámokra kell megfizetni. A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással köteles teljesíteni. A pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi fizetési számlájáról történő átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással köteles teljesíteni. Az adózó – pénzforgalmi számlanyitási kötelezettségétől függetlenül – a fennálló fizetési kötelezettségét az önkormányzati adóhatóság felé elektronikus fizetéssel is teljesítheti.

Az adóhatóság által nyilvántartott adót az esedékességi határidőkig az adózónak adónként, kötelezettségenként a megfelelő számlára kell megfizetni. Ügyeljen a fizetési kötelezettség esedékességi határidőig történő rendezésére a további késedelmipótlék-felszámítás, illetve az esetleges végrehajtási eljárás megindításának és az ehhez kapcsolódó költségek felszámításának elkerülése érdekében.

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az E-önkormányzat portálon elérhető szolgáltatás használatával valamennyi adónem tekintetében lehetőség van a kiválasztott önkormányzati adóhatósághoz tartozó helyi adóegyenleg (adószámla és a felszámított késedelmi pótlék) elektronikus lekérdezésére, illetve az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettség elektronikus úton, bankkártyával történő megfizetésére. Az E-önkormányzat portálon elérhető szolgáltatások igénybevételéhez KAÜ-azonosítás szükséges.

Az adóügyek intézésének módjáról, a bevallási/adatbejelentési és befizetési határidőkről, számlaszámokról, valamint a szükséges dokumentumokról bővebb információt a Polgármesteri Hivatal Adóügyi Irodája tájékoztató oldalán talál: http://budafokteteny.hu/ugyintezes, helyileg a Szelmann Házban: 1225 Budapest, nagytétényi út 306.

Adóügyi Iroda